30-минутното паркиране ще струва 0,70 лв. на час, минипаякът става 30

...
30-минутното паркиране ще струва 0,70 лв. на час, минипаякът става 30
Коментари Харесай

Синята зона в Бургас поскъпва с 30 ст. от 1 януари

30-минутното паркиране ще коства 0,70 лева. на час, минипаякът става 30 лева
Цените на стикерите за колите на живеещите в региона ѝ към този момент няма да се трансформират

Бургазлии ще посрещнат Нова годна с нови цени на синята зона, а и на  скобата за наложително задържане на паркиралите  гратис в нея коли. Решението би трябвало да бъде взето на последната общинска сесия за годината на 19 декември.

Според вносителя на докладната - зам.- кмета по финанси Станимир Апостолов, повода за повишаването е нарастването на разноските по използване на  наказателната мярка.

За свалянето на  скоба притежателите на коли в Бургас в този момент заплащат 25 лв., а сумата не е променяна от  2015 година

През това време са се нараснали заплатите и осигуровките на чиновниците, чиито брой също е повишен поради непрекъснато разширяващия се обсег на зоната за платено паркиране в Бургас.

“По-големият брой паркоместа, които би трябвало да бъдат обслужени, пък води до увеличение на разноските за гориво ”, стимулира се зам.-кметът Апостолов. Покрай това нарастнали и разноските за полагане на маркировка, ремонт на блокиращите средства и всичко, обвързвано с процеса за слагане на скобите.

Ако предлагането бъде признато, от Нова година за погрешно паркиралите водачи цената на скобата към този момент ще бъде 30 лева с Данък добавена стойност.

Догодина ще има и нова цена на синята зона, която от 1 лева става 1,30 лева за час, а 30-минутното паркиране ще е 70 стотинки.

Откакто е въведена през 2009 година, цената за паркиране в синята зона на Бургас не е пипана. Основната причина за нарастването отново са повишените разноски за поддръжка.  Другият претекст е да се подтиква използването на градския превоз и по този начин да се понижи паркирането с персонални коли в центъра.

Увеличение на цените на стикерите за жителите, живеещи в регионите със синя зона, към този момент не се планува.

Дори и общинският съвет да гласоподава повишаването на платеното паркиране, то ще остане по-евтино от София и Пловдив, където за синя зона се плащат  2 лева на час. Във Варна е 1 лева, само че и там се чака да нарастне.

Цената за паркиране в зелената зона към този момент остава 1 лева, само че не се знае дали няма да се вдигне през лятото. Председателката на комисията по превоз към локалния парламент Ева Михалева заяви, че се създава цялостна система за синя, зелена и хибридна зона, при която цените ще бъдат уеднаквени. “Водим диалози с сътрудниците от Оперативна програма “Транспорт ” по какъв начин да стане това ”, сподели Михалева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР